Bagaimana Apesal.com berfungsi?

  Apesal.com adalah program pertukaran link dengan meletakkan satu banner kecil atau widget antara blog lain di rangkaian kami. Setelah menghantar 'post anda,  post anda akan kelihatan di ratusan blog dan website lain. Kami memberikan anda sehingga 3 kali ganda traffik sebagai pulangan kepada traffik yang akan anda hantar kembali kepada kami.

Ada bayaran ke?

Tiada bayaran, ianya percuma.

Kriteria blog untuk menyertai kami?

Apakah peraturan 'submit post' di apesal.com?

Berapa lama harus saya tunggu selepas 'submit'?

Team apesal biasanya mengambil masa sehingga 12 jam, tetapi biasanya kami cuba secepat yang mungkin. Selepas 'post' anda diterima, ''post' anda akan kelihatan di muka hadapan apesal.com.

Macam mana nak tahu 'post' saya diterima atau tidak?

Anda boleh menyemak di bahagian "Manage Post". Dari situ anda boleh melihat sama ada post anda diluluskan atau tidak.

Bagaimana untuk memasukkan gambar?

Anda hanya perlu masukkan gambar dan gunakan 'crop tool' untuk mengambil bahagian yang anda mahukan. itu sahaja !!

Post saya tidak pernah kelihatan di apesal.com, kenapa?

Kami cuba untuk memilih gambar ataupun post yang berkualiti untuk tampil di muka depan. Berikut  adalah sebab mengapa post anda tidak kelihatan:

Jika kiriman anda ditolak, anda akan menerima maklum balas dengan alasan utama mengapa kami tidak menerima post anda. 

Adakah gambar dari host lain diterima, seperti Flickr?

Buat masa ini, kami hanya menerima gambar dari URL blog anda sahaja. Jika anda menggunakan gambar dari host URL lain, gambar anda tidak akan kelihatan.
Jika anda menggunakan Imageshacks, sila masukkan apesal.com pada kebenaran untuk load gambar. Jika tidak, gambar katak akan keluar. Begitu juga dengan selfhosting blogger yang memasang hotlinking protection.

Perlukah saya meletakkan 'tag'?

Kami sangat-sangat menggalakkan anda meletakkan 'tag' pada post anda. Tag adalah cara mudah untuk meletakkan kata kunci di dalam post anda dan ia akan membantu post anda kelihatan pada enjin carian dengan kata kunci tersebut.

Saya ingin menukar URL blog saya kepada yang baru, boleh tak?

Tidak, anda perlu berdaftar sekali lagi ataupun URL blog lama anda akan di padam dari sistem kami. Sila hubungi admin untuk maklumat lanjut.

Kenapa saya tidak lagi menerima trafik dari apesal.com?

Apabila exchange rate mencecah 300% anda tidak boleh lagi menghantar post baru dan post sebelum ini tidak akan muncul di widget kami. Rujuk http://www.apesal.org/2011/01/perhatian-kepada-blog-yang-exchange.html

Berikut adalah beberapa senarai post-post yang kami tidak akan terima di apesal.com

  1. Post Personal: post seperti "kekasih saya curang dengan jiran sebelah rumah" dan post-post yang besifat personal dan tidak membawa manfaat kepada pembaca lain tidak akan kami terima. Tetapi jika post berkenaan ada bersifat humor ataupun berkongsi tentang gambar tempat-tempat menarik sepanjang percutian mereka akan kami pertimbangkan.
  2. Post Contest atau Iklan: Semenjak dari awal kewujudan apesal.com, kami memang tidak menerima post contest ataupun iklan. Ini kerana kami fikir ianya tidak adil kepada peserta contest yang lain. Pengecualian diberikan jika contest itu dianjurkan/ditaja oleh Apesal.com. Selain itu, jika post ini diterima, ia seperti memberi ruang iklan percuma kepada blog atau post berkenaan. Ini juga agak tidak adil kerana terdapat penulis blog lain yang menyediakan ruang iklan dan menjana pendapatan melalui ruang iklan berkenaan. Jika anda berminat untuk beriklan sesuatu sila hubungi kami, mungkin kita boleh berbincang dan memberi manfaat bersama.
  3. Post Tentang Earning Blog: Post tentang buffered earning pengiklan xxxx ataupun post mengadu nasib tentang earning yang masih lagi kosong juga tidak akan kami terima. Tetapi jika post itu bercerita tentang tips atau pantang larang beriklan mungkin akan kami pertimbangkan.
  4. PoST yunG dTooLis SEpeRti IniEw: Post yang ditulis seperti itu juga tidak akan kami terima atas beberapa sebab. Pertama tajuk post seperti ini kelihatan agak tidak cantik di widget-widget apesal. Selain itu, kami juga ingin mempertabatkan penggunaan Bahasa Melayu yang sebaiknya dan penulisan seperti itu boleh dianggap sebagai pencemar bahasa ibunda kebanggan kita.
  5. Post yang Memiliki Gambar yang Tak Sepetutnya: Gambar yang tak sepatutnya itu termasuklah gambar-gambar sensitif yang agak meransang dan sebagainya. Selain itu, post yang dihantar tetapi menggunakan gambar yang tiada kaitan dengan post juga akan kami tolak. User yang memasukkan gambar yang berunsur lucah melampau/bogel akan di banned serta-merta dan sebarang rayuan tidak akan dilayan.
  6. Post Copy Paste: Post copy paste memang kami agak kurang gemar sekali, termasuklah copy paste dari surat khabar atau blog-blog lain tanpa diolah sedikit pon.
  7. Post Warez atau Download Haram : Download haram yang merangkumi dari video, mp3, warez dan semua yang melanggar akta hakcipta. Post-post seperti ini juga memang kami telah lama padamkan daripada apesal.com.
  8. Mengandungi kandungan yg mempunyai copyright: Post yg memasukan video / lagu / bahan kreatif yang mempunyai copyright walaupun hanya embed dari Youtube atau laman-laman yg sepertinya.
  9. Berunsur politik: Post yg berunsur politik tidak kira dari pihak/parti politik mana sekali pun akan reject serta merta. Sini bukan gelanggang untuk anda berpolitik.
  10. Blog mengandungi popup FB like lebih 15 saat dan tiada close button: Kami menerima lebih 200 post sehari utk di review dan approved setiap hari. Blog yg mengandungi popup FB like ini mengganggu proses review kami. Jadi kami menetapkan supaya popup tersebut ditutup secara automatik dalam tempoh kurang 15 saat dan MESTI mempunyai close button. Kami berhak menolak post anda jika terpaksa tunggu lama dan mengganggu proses review kami.

 

Akaun di suspend/banned

Kami berhak untuk suspend akaun anda untuk satu tempoh tertentu atau banned seumur hidup tanpa sebarang notis jika anda kerap melanggar syarat kami. Kami tidak mudah untuk mengambil keputusan untuk banned mana-mana user, tetapi jika ada user yang di banned, sebarang rayuan tidak akan dilayan. 

 

Untuk maklumat lanjut sila ke Official Blog kami atau Hubungi kami